Achtergrond van de Costa del Sol

De Moren hebben eeuwenlang geheerst in Andalusië en aan de Costa del Sol en zij hebben zeker hun sporen achtergelaten in met name de architectuur van deze Spaanse streek.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Rotstekeningen in de bergen van Andalusië tonen aan dat deze streek al in de prehistorie bewoond wordt. Rond 1100 v. Chr. worden door de Feniciërs nederzettingen gesticht, die vandaag de dag nog belangrijke steden zijn, zoals Cadíz en Málaga. Vanaf 200 v. Chr. breekt de Romeinse tijd aan, die zo’n 700 jaar later wordt opgevolgd door een periode van Visigotische overheersing. In de 8ste eeuw begint een belangrijke periode voor Andalusië. In 711 wordt het zuiden van Spanje door de Moren veroverd. Zij heersen 800 jaar over Andalusië en de streek kent een economische bloeitijd. Aan deze Moorse heerschappij komt een einde met de reconquista, de christelijke herovering van het Iberisch schiereiland. De Islamieten die niet worden vermoord, vluchten grotendeels terug naar Afrika. De laatste Moren worden in het begin van de 17de eeuw verdreven. In de 17de eeuw heeft de kuststrook te maken met aanvallen van piraten en ter verdediging worden langs de kust wachttorens en kastelen gebouwd. In 1939 wint Franco de Spaanse Burgeroorlog en zijn dictatuur duurt tot aan zijn dood in 1975. Vanaf de jaren 60 begint de groei van het toerisme aan de Middellandse Zee en ontstaan de grote badplaatsen.

Ligging

Bron: Té y kriptonita , CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

De Costa del Sol is de kuststreek van Andalusië. Over de totale lengte van de Costa del Sol bestaat geen eenduidigheid. Vaak wordt alleen de kuststrook van de provincie Málaga bedoeld, maar soms wordt tot de Costa del Sol de hele kuststrook van Tarifa tot Almería gerekend. Het gebied wordt in elk geval in tweeën gedeeld door de belangrijkste stad van de streek, Málaga. Ten westen van de stad liggen de populairste badplaatsen van de Costa del Sol. Ten oosten van Málaga zijn de badplaatsen over het algemeen rustiger.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Van de provincies waartoe de Costa del Sol behoort woont zo’n 50% van de bevolking aan de kust. De Andalusiërs kennen nog zeer veel tradities en folklore is hier nog niet verloren gegaan. Als u de mogelijkheid heeft is het zeer de moeite waard om een authentiek fiësta bij te wonen. Het katholieke geloof, dat door bijna alle Andulusiërs wordt aangehangen, speelt bij deze feesten een grote rol. Een belangrijk aandeel is daarnaast weggelegd voor de flamenco en het stierenvechten.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Naast de bekende badplaatsen met kilometerslange zandstranden als Marbella en Torremolinos behoort ook de kuststrook van de Cabo de Gata en Acantilados de Maro-Cerro Gordo tot de Costa del Sol. Twee prachtige gebieden met mooie baaien en stranden omgeven door steile kliffen en bijzonder natuurschoon. Zodra u de kust verlaat komt u terecht in het bergachtige achterland van Andalusië met de karakteristieke witte dorpen.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De architectuur van Andalusië wordt gekenmerkt door een mix van christelijke en islamitische elementen. De Moren hebben hun sporen duidelijk achtergelaten. De welbekende witte dorpen zijn een erfenis van 800 jaar Moorse overheersing en ook hét architecturale hoogtepunt van Andalusië, het Alhambra, is grotendeels door hen gebouwd. Enkele gedeeltes zijn echter later door christenen geconstrueerd en hier is de mix tussen islamitische en christelijke elementen goed te zien. Hetzelfde geldt voor La Mezquita in Córdoba, waar een kathedraal in een moskee gebouwd is. In de badplaatsen langs de kust voert hoogbouw veelal de boventoon.