Eten en drinken aan de Costa del Sol

Langs de kust voeren uiteraard vis- en schaaldiergerechten de boventoon. Gaat u het achterland in, dan zult u vooral veel vleesgerechten op de menukaart treffen.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u aan de Costa del Sol verblijft en van vis houdt kunt u uw geluk niet op. Houdt u niet van vis, dan heeft u nog genoeg keuze en kunt u bijvoorbeeld terecht in de diverse Italiaanse en Aziatische restaurants die in de grote badplaatsen te vinden zijn. Favoriete visgerechten zijn pescado frito, gefrituurde vis en espetos, aan een spies boven houtvuur gegrilde vis. In de chiringuitos aan het strand is pescadito, vers gebakken vis, zeer in trek. Niet te missen op de menukaart is paella, die door iedere kok anders bereid wordt. Meestal bevat het gerecht rijst, mosselen, kip, varkensvlees en is het gekruid met saffraan. Wilt u echt goede paella eten, gaat u dan naar een visrestaurant in La Carihuela, aan de zuidrand van Torremolinos. Houdt u van vlees, dan kunt u het best wat het binnenland intrekken. Stoofpotten en gebraden vlees komen veelvuldig op de kaart voor. Wildliefhebbers komen zeker aan hun trekken. Typische streekgerechten zijn riñones al jerez (niertjes in sherry) en cabrito al horno (geitenlam uit de oven).Eveneens karakteristiek voor Andalusië zijn de soepen gazpacho en ajoblanco, een koude tomatensoep en witte knoflooksoep. Zoetekauwen kunnen als nagerecht kiezen voor vers fruit, ijs, pudding of taart, waarin u vaak oriëntaalse smaken zult herkennen. Niet te vergeten natuurlijk zijn de tapas. In de namiddag kunt u in bars (tascas) en tabernas terecht voor deze kleine hapjes en daarbij drinkt u een glas wijn of bier. Tapas bestaan uit een selectie van ham, kazen, vleeswaren en vis- en schaaldieren. Wanneer u tapas gaat eten krijgt u de mogelijkheid om allerlei plaatselijke producten te proberen.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het ontbijt in Spanje stelt weinig voor, maar in toeristische centra kunt u tegenwoordig wel een internationaal buffet krijgen. Andalusiërs zelf ontbijten met een glas jus d’orange, koffie en geroosterd brood met olijfolie en knoflook. De lunch, comida, is in Spanje zeer uitgebreid en bestaat al gauw uit 4/5 gangen. Het avondeten, cena, is minstens zo uitgebreid. Het middageten vindt meestal niet voor half 2 plaats, waarna Spanjaarden een siësta houden. In de namiddag nuttigen vele Spanjaarden enkele tapas in een taberna en het avondeten vindt dan pas vanaf een uur of 9 plaats. In Spanje houdt men van tafelen en het is niet vreemd om rond middernacht nog hele families aan tafel te zien zitten. Langs de kust hebben vele eetgelegenheden zich al aangepast aan de eetgewoonten van toeristen en hier kunt u al eerder aan tafel. In strandtenten is de hele dag door eten te verkrijgen. Wanneer u in een restaurant aankomt laat u dan naar een tafel brengen door de ober. Het wordt meestal niet op prijs gesteld wanneer u zelf een tafel uitkiest.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In alle grote badplaatsen vindt u supermarkten met een uitgebreid assortiment. Houdt u rekening met de middagsluiting die meestal tussen 13/14 en 16/17 plaatsvindt. In de populaire toeristische plaatsen hanteren supermarkten en winkels vaak ruimere openingstijden en zijn sommige zelfs op zondag geopend. In kleinere plaatsen zijn supermarkten op zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Spanje heeft men verschillende soorten eetgelegenheden. Behalve de internationale restaurants, waaronder met name veel Italiaanse en Aziatisch georiënteerde, kunt u terecht in tabernas, tascas, paradores en ventas. In tabernas serveert men vaak eenvoudige maaltijden. Tascas zijn bars waar tapas geserveerd worden en ventas zijn restaurants die in een landelijke omgeving gelegen zijn. Paradores zijn meestal op bijzondere locaties gelegen hotels van goede kwaliteit met vaak een voor de streek typische uitstraling en keuken.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater aan de Costa del Sol is veilig, maar heeft een sterke chloorsmaak. Veel mensen verkiezen daarom flessenwater, dat in alle supermarkten te koop is.