Ronda

Een bezoek aan Ronda is een absolute must wanneer u aan de Costa del Sol verblijft.

Ronda is één van de mooiste steden van Spanje. Het ligt in een bergachtige omgeving op circa 100 km van Málaga, van waar dagelijks bussen naar deze prachtige stad vertrekken. Ronda wordt door een kloof met daarin de Río Guadalevín in twee delen gedeeld. Aan de ene kant van de kloof bevindt zich de oude Moorse stad, La Ciudad, en aan de andere kant het nieuwe gedeelte van de stad, El Mercadillo, dat na de 16de eeuw is ontstaan. Kenmerkend voor de plaats zijn de drie bruggen die beide delen met elkaar verbinden, de Puente Nuevo, de Puente Viejo en de Puente Árabe. De Puente Nuevo is bijna 100 meter hoog en biedt schitterend uitzicht op de omgeving met de Tajo kloof.

Bezienswaardigheden

Ronda kent een aantal mooie en interessante bezienswaardigheden. In het Palacio de Mondragón, een 14de eeuws paleis is het stadsmuseum gevestigd, waar u meer informatie over Ronda krijgt. Onderaan de Puente Árabe ligt een Arabische badplaats uit de 13de eeuw. Bij het Casa del Rey Moro zijn de tuin en het onder het complex gelegen verdedigingswerk La Mina de hoogtepunten. Een 200 treden tellende trap leidt naar de bodem van de Tajo. La Mina zelf is niet open voor bezoekers, wel kunt u de tuin en de waterbron bezichtigen. Een zeer interessant museum is het Museo del Bandolero, waar u meer te weten komt over de bandoleros, de mythische bandieten, die ooit hun thuishaven in Ronda hadden.

Stierenvechten

Ronda wordt wel gezien als de bakermat van het Spaanse stierenvechten. De stierenvechtarena in de stad, de Plaza de Toros, is de oudste arena van Spanje en werd in 1785 gebouwd. De arena wordt omgeven door 136 Toscaanse zuilen die 68 bogen vormen. Bij de arena bevindt zich een museum waar u van alles te weten komt over de traditie van het stierenvechten in Spanje. In de eerste week van september is Ronda het decor voor een groots feest, het Fiesta de Pedro Romero, Ronda’s bekendste stierenvechter. De hele week vinden festiviteiten plaats met dans, muziek, zang, heerlijk eten, goede wijn en vooral een fantastische ambiance. Alle feestelijkheden leiden uiteindelijk naar de belangrijkste dag van het feest, de dag dat het stierengevecht plaatsvindt. Het gevecht wordt vooraf gegaan door een koetsenoptocht, waarbij iedereen gekleed is in klederdracht uit de tijd van Goya. De matadors zelf dragen ook 18de eeuwse klederdracht.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden aan de Costa del Sol:

Foto’s van Ronda

Ligging