Granada

Granada is een prachtige stad waar de Arabische heersers hun stempel op hebben gedrukt. Alleen al het Alhambra maakt een bezoek aan de stad een must.

Granada ligt zo’n 65 kilometer van de kust en op circa 1,5 uur rijden van Málaga. In de 7de eeuw was Granada een klein Joods dorpje. In de 11de eeuw begon de stichting van het huidige Granada, toen een Arabische vorst zijn residentie verplaatste van Elvira naar Granada. Pas in 1492 kwam een einde aan de Arabische heerschappij over de stad, maar bij een bezoek aan het huidige Granada herinnert veel u aan deze lange periode van Arabische bezetting.

Alhambra

Het beroemdste gebouw van Granada en tevens één van de bekendste bezienswaardigheden van Spanje is het Alhambra. Het werd gebouwd vanaf het jaar 1238, toen Al-Hambra, de oprichter van de Nasrid dynastie, zich in Granada vestigde. Het Alhambra had diverse functies. Het was de residentie van de Nasriden, maar tevens had het een militaire functie. Onderdeel van het complex is het Alcazaba, een 13de eeuwse burcht met diverse verdedigingstorens. De bekendste toren is de Torre de la Vela, die u kunt beklimmen en die schitterend uitzicht biedt op de stad en de Sierra Nevada. De Palacios Nazaries bestaan uit verschillende complexen. Een van de hoogtepunten is de troonzaal, die schitterende decoraties kent, waaronder azulejos (blauw tegelwerk). Wellicht nog indrukwekkender is de Patio de Los Leones, genoemd naar de fontein die gevormd wordt door 12 leeuwen. De patio wordt omgeven door een prachtige zuilengalerij. Tot het Alhambra behoort ook het paleis van Karel V. De aanwezigheid van dit paleis symboliseert als het ware de overwinning van het Christendom op de Islam. In het paleis bevinden zich nu het Museo de la Alhambra, waar u een zeer goede collectie Spaans-Moorse kunst vindt. Iets hoger gelegen bevindt zich het Generalife, dat door de Islamitische koningen als rustplek werd gebruikt. Het paleis wordt omgeven door prachtige tuinen, die zich op verschillende niveaus bevinden. Tijdens uw bezoek aan de Generalife kunt u een ontspannen wandeling door de tuinen en over de promenades maken.

Andere bezienswaardigheden

Granada is meer dan alleen het Alhambra. Wanneer u de stad bezoekt maakt u dan beslist een wandeling door de Barrio de Albayzin, de oude Moorse wijk. Tijdens een tocht door deze wijk beleeft u een reis terug in de tijd. Maakt u zich niet te druk om waar u heen moet, in de wirwar aan steegjes raakt u waarschijnlijk al gauw de weg kwijt. Laat u zich dus leiden door wat uw oog ziet en wanneer u genoeg heeft gezien kunt u de weg terug naar de stad vinden door bergafwaarts te lopen. De kathedraal van Granada werd in de 16de eeuw gebouwd en heeft vijf schepen en mooie glas-in-loodramen. In de Capella Real, die u via een aparte ingang kunt bereiken, zijn de lichamen van het Spaanse koningspaar Ferdinand en Isabel bijgezet. Wanneer u op zoek bent naar een souvenir of een cadeau voor thuisblijvers, bezoekt u dan het Alcaicería. Dit was vroeger een Arabische bazaar en in de steegjes vindt u nu tal van kleine winkeltjes, waar u allerlei dingen kunt kopen, waaronder sieraden en souvenirs.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden aan de Costa del Sol:

Foto’s van Granada

Ligging